actualitzat: 23/07/2024
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Amb el suport de:
Untitled Document
ARTICLE DE CHARLES DARWIN

El nostre bon amic en Xavier Gassol que, entre altres coses, és el secretari del Club del Gos d'Atura Català, ens ha fet arribar un interessant document datat l'any 1849 que va ser publicat a la revista "El Cultivador" que s'editava a Barcelona i que ens parla de les experiències i impressions rebudes pel extraordinari naturalista Charles Darwin en la seva estada a Montevideo, respecte als gossos de pastor que guardaven els ramats a Amèrica del Sud.

Nosaltres ja teníem coneixement d'aquest article a través del butlletí nº 1 del Juny de 1996 de "l'Association pour la Promotion des Animaux de Protectión" que s'editava a França. En aquest butlletí reproduïen l'esmentat article fent menció que ja s'havia publicat a l'any 1849 en el "Journal d'agriculture pratique" a França.

Com podrem veure no es concreta de quina raça eren els gossos que guardaven aquells ramats, -ja que el nom "gossos de pastor" és massa genèric- però el que si és cert, que tenien exactament les mateixes aptituds i actituds que els nostres Muntanyes i el protocol en el seu maneig era bastant semblant al que estem aplicant nosaltres.

La recuperació de la revista "El Cultivador" ha estat possible gràcies a la labor de recerca que en Xavier ha dut a terme en una biblioteca familiar d'un dels seus avantpassats. Creiem que degut al seu valor històric és preferible presentar aquest document:

 
 


  © 2005-2024 Institut Pirinenc del Gos Muntanya dels Pirineus telf: +34 - 629 61 33 99 info@institutpirinenc.org