actualitzat: 23/06/2024
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Amb el suport de:

EL GOS DE MUNTANYA DELS PIRINEUS GARANT DE LA BIODIVERSITAT PIRINENCA COM A GOS DE PROTECCIÓ DELS RAMATS

Un treball mil·lenari

Al Pirineu s'ha fet servir tradicionalment el Gos
dels Pirineus (abans també anomenat gos ramader o mastí i avui dia Gos de Muntanya dels Pirineus) com a gos de protecció de ramats. Quan a principis del segle XX el llop va ser exterminat del nostre país i l'ós va quedar reclòs a reductes molt petits, la majoria de ramaders van prescindir d'aquests grans gossos. El retorn a la serralada pirinenca d'aquests predadors junt amb el linx i l'aparició dels gossos errants que ataquen als ramats, creen la necessitat de tornar a fer servir el gos de protecció de ramats.

A cadascú la seva tasca

En el ramat es fan servir dos tipus de gossos:

el de conducció i el de protecció.

El primer és menut, pelut i despert, condueix el ramat sota les ordres del pastor i és anomenat gos d'atura. El segon és un gos gegant, blanc, llegendari, dotat d'una intel·ligència

reflexiva que fa que interposi la reflexió a l'acció, i li permet agafar les decisions sense l'intervenció del pastor i funcionar de manera totalment autònoma.

Com se l'educa

El Gos de Muntanya dels Pirineus no ha estat educat per l'atac. Se l'ha posat
de ben petit amb les ovelles i les cabres aplicant-li estrictament el protocol de l'impromta. Això vol dir que viu permanentment amb elles, a l'hivern en el corral i a l'estiu a les pastures d'altura a la muntanya, es minimitza el seu contacte humà i se li aplica una tècnica de maneig molt especial. Això fa que es creïn uns llaços afectius molt forts que es converteixen en una acceptació total i recíproca. La seva família són les ovelles i les cabres i el seu instint fa que reaccioni contra qualsevol amenaça potencial al ramat.

Com actua

Pot estar enmig del ramat com una ovella o una cabre més- al seu voltant creant una zona
de seguretat o dalt d'un turó dominant la zona de pastura. Quan percep un indici de perill la seva primera reacció és el lladruc, a la vegada que s'interposa entre la potencial amenaça i el ramat. Fa servir la seva colossal envergadura i el seus lladrucs greus i sonors per dissuadir als potencials enemics, però si no se'l té en compte, pot arribar a l'enfrontament.

Atenció! tu ets un desconegut!

Vigileu el vostre comportament. Qualsevol circumstància que pugui destorbar el ritme del ramat: excursionistes a peu, amb bicicleta o en moto, passejants, animals domèstics o salvatges; posa en alerta al gos de protecció.

Siusplau, guardeu les distàncies!

Si us trobeu un ramat a la muntanya, com a precaució agafeu les mesures següents:

  • Guardeu les distàncies.
  • Contornegeu àmpliament el ramat.
  • Si porteu un gos, lligueu-lo.
  • Si així i tot se us acosta un gos de protecció aneu amb compte amb els comportaments anodins: si aneu en bicicleta, baixeu; no li doneu de menjar; no intenteu acariciar-lo; no li feu cap foto; no alceu els braços ni feu cap gest brusc i per descomptat no l'amenaceu; perquè el gos de protecció podria agafar-ho com una agressió.
  • Si malgrat això us impressiona la seva presència, adopteu un comportament calmat i passiu sense donar mostres d'intranquil·litat i doneu mitja volta lentament apartant-vos d'ell. Pot ser que us ensumi i us acompanyi una estona i desprès tornarà al ramat.


  © 2005-2024 Institut Pirinenc del Gos Muntanya dels Pirineus telf: +34 - 629 61 33 99 info@institutpirinenc.org