actualitzat: 12/09/2024
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Amb el suport de:

Aquest és un article escrit per dos bons amics de Galícia. Ells són els delegats de l’Institut Pirinenc del Gos de Muntanya dels Pirineus en aquella Comunitat i han protagonitzat el primer lliurament, en terres galaiques, d’un MPR a un ramader lucense, els remats del qual, pasturen en territori de llops. És una gran satisfacció i un orgull poder donar aquesta tan bona noticia, el contingut de la qual, es un nou pas de la nostra Institució cap el objectiu principal de la seva raó de ser.

AMPLIACIÓ DEL PROJECTE BIODIVERSITAT A GALICIA

DESCRIPCIÓ DE LA ZONA: Meira és situada a 35 quilòmetres al nord-est de la capital lucense. Amb una altitud entre els 500 m fins els més de 1000 m on arriben els pics més alts de la serra de Meira, el clima és fresc a l’estiu i molt fred a l’hivern on  les nevades duren varies setmanes en aquesta estació. S’ha de destacar la diferència de temperatura que vàrem trobar nosaltres mateixos des d’el sur de Galícia, des d’on ens desplacem, fins el nord-est que era de 12ºC, passant de 27º a 15º  a la zona del ramat, concretament a les muntanyes Da Pastoriza, situades a 750 m. sobre el nivell del mar.

A més, és en aquesta serralada on brollen les primeres fonts que donen naixement al riu Miño.

Meire, llop

La zona de Meira és espectacular amb terres encara verges en molts casos. Els boscos de roures, castanyers i bedolls són els més habituals de la zona i la seva fauna salvatge és una llista interminable d’espècies entre les que destaquen, guineus, senglars, cabirols, i el que dona origen al nostra projecte, EL LLOP.

Segons pastors de la zona, entre Pastoriza i Mondoñedo s’ha detectat el moviment d’entre 12 i 13 llops que moltes vegades s’organitzen en una sola llopada i que resulten tremendament letals pels ramats, això afegint-hi els gossos assilvestrats, ha fet que des de l’Institut ens hàgim mobilitzat per afrontar l’imperiosa necessitat d’introduir el Muntanya del Pirineu que tan bons resultats està donant en l‘actualitat.

Sabedors del coneixement de la raça que té un pastor de la zona, como és l’Alejandro Salvatierra, ens vàrem posar en contacte amb ell, ja que sabem que havia tingut un Muntanya que havia resultat ser el millor del seus gossos de protecció, tant pel seu treball como pel seu caràcter, i que estava molt interessat en l’adquisició d’aquesta raça.

La primera visita la vàrem realitzar al mes d’abril per comprovar in situ la situació dels seus ramats i la problemàtica del llop, els atacs del qual, es comptaven per dotzenes cada mes i que sembraven el pànic entre el bestiar, ja fossin ovelles, vaques o cavalls. Allí vàrem realitzar el primer estudi i amb l’aprovació de l’Institut Pirinenc hem procedit 5 mesos després a l’entrega d’un cadell.

Entrevista

“Darwin da Gandara de Barrantes” s’ha incorporat a un ramat de més de 500 ovelles en el que aprendrà l’ofici junt a un vell encreuament de Muntanya i Mastí Espanyol que amb els seus 13 anys encara exerceix les seves funcions de protecció. Ens va cridar l’atenció como des del primer dia era rebut per aquest experimentat gos, permetent-li inclús compartir el seu menjar, ja que en paraules de l’Alejandro, el pastor, tots els seus gossos han d’aprendre a compartir-ho tot perquè aquest llaç d’unió és fonamental davant de l’atac dels llops en el que tenen que mantenir-se units sempre.
Amb un any i mig, ja amb el gos treballant al 100 per 100, l’Alejandro li posarà el “collar de punxes”, indispensables en aquesta zona. Serà llavors quan procedirem a lliurar-li un altre M.P.R, una femella de l’afixe “Do Liboreiro”. La presència d’una femella és fonamental, sempre molt geloses del seu ramat, junt el M.P.R mascle, mai permeten que els còrvids es posin a la seva zona de vigilància, aquestes aus són realment perilloses ja que arrenquen els ulls als xais acabats de néixer. Amb el temps, aquesta femella criarà cadells entre les ovelles i que serviran com Muntanyes de protecció, bé sigui a Galícia, o a altres indrets on realment siguin necessaris.

 Introducen en Galicia perros pirenaicos para guardar rebaños
llegir artícle complert

Destacar també la presència dels mitjans de comunicació, tant de la premsa escrita com de la televisió autonòmica que s’han fet ressò de la primera entrega del M.P.R  a Galícia. Tanmateix, la seva presència no només es deu al nostre cadell, hi ha un altre animal que realment fascina a tot el mon i encara que no estigués present aquest dia, sense dubta no trigarà a baixar de la serralada,… “EL LLOP”.

Rafa (Afixo “da Gandara de Barrantes”)
Fernando (Afixo “Do Liboreiro”)
Setembre 2007

  © 2005-2024 Institut Pirinenc del Gos Muntanya dels Pirineus telf: +34 - 629 61 33 99 info@institutpirinenc.org