actualitzat: 21/11/2024
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Amb el suport de:
I FIRA DEL PASTOR I DELS GOSSOS PIRINENCS

Organitzada per l'INSTITUT PIRINENC DEL GOS DE MUNTANYA DELS PIRINEUS, patrocinada per l' EXCEL·LENTÍSSIM AJUNTAMENT DE PUIGCERDÀ i amb la col·laboració del CLUB DEL GOS D'ATURA CATALÀ, es va celebrar, el dia 10 d'octubre de 2004, la 1ª FIRA DEL PASTOR I DELS GOSSOS PIRINENCS.

Encara que els membres que integrant l'INSTITUT, entre els que es troben pastors, veterinaris, criadors i estudiosos del Gos de Muntanya dels Pirineus, tenen coneixements i experiència dilatada en totes les qüestions relacionades amb el gos de protecció i en especial amb el Muntanya dels Pirineus, l'INSTITUT, com a tal associació, si que podem dir que està començant el seu caminar, i aquesta FIRA ha suposat el primer acte públic que organitza aquesta institució.

La Plaça del Call de Puigcerdà, formosa i cosmopolita vila, capital de la Cerdanya en el cor dels Pirineus Orientals, va ser l'escenari, durant tota la jornada d'una amplia i suggestiva representació pastorívola pirenaica, sense mires comercials i amb un propòsit lúdic i didàctic.

Diversos oficis i activitats es van congregar en aquesta bella plaça, junt als gossos pirinencs: Gos de Muntanya dels Pirineus i Gos d'Atura Català, oferint als visitants una mostra vital e interactiva dels fonaments del treball de pastor, en els que el gos recupera el paper fonamental que havia anat minvant en els últims anys.

Certament, el retorn a la serralada pirenaica de grans predadors com el llop i el linx, la recuperació de l'ós, l'aparició dels gossos errants que ataquen els ramats, ha creat la necessitat de tornar a fer servir, com gos de protecció de ramats, aquesta antiga i llegendària raça anomenada avui dia Gos de Muntanya dels Pirineus.

L'Institut Pirinenc del Gos de Muntanya dels Pirineus, organitzador d'aquesta FIRA, té com objectiu potenciar i divulgar la raça, al mateix temps que donar a conèixer al gran públic la labor que realitza en la seva funció de gos de protecció de ramats i afavorir la comprensió i el respecta cap el seu treball. Per això, res millor que la seva exhibició en un atractiu entorn típic que, a jutjar pels comentaris del nombrós públic assistent, va despertar un interès i entusiasme desbordant.

Entre els artesans més tradicionals vàrem apreciar a l'escloper i la seva traça en l'elaboració d'esclops, al seu costat, un altre artesà mostrava una completa i acurada col·lecció d'esclops, pel treball, per la festa, de dona, d'home…

Pastors construint cledes a partir de troncs i branques d'arbres per tancar el ramat, musicant collars, o el que es el mateix, realitzant formosos dibuixos a punta de navalla en els collars de fusta que lluiran les seves ovelles. Una nota de cultura musical la va posar un pastor tocant l'acordió diatónic, típic instrument de la cultura pirenaica.

Altres pastors i pastores, abillats amb antics vestits típics del segle XIX, filant i teixint llana, volgueren també, confirmar la seva destresa, filant una mica de la llana del Gos de Muntanya dels Pirineus.

Miniatures de fusta reproduint diversos animals i articles relacionats amb la vida dels pastors. Artesà exposant les típiques barrombes......

Ramaders amb estris tradicionals per a treballar la fusta com una gran serra d'arc, etc. Afiladors, amb un extens mostrari de ganivets, navalles … L'Associació Nacional de Criadors d'Ovins de Raça Ripollesa (ANCRI) també va estar present exposant uns excel·lents exemplars, donant tot tipus d'explicacions sobre la cria i reproducció d'aquesta raça autòctona.

Artesans formatges oferien els seus productes derivats de la llet d'ovella i cabra. No van faltar tampoc els ferrers colpejant amb els seus martells l'enclusa i omplint la plaça de sons cadenciosos mentre forjaven collars de punxes i altres estris agrícoles i ramaders.

També va estar present un conegut botànic-artesà que resideix als Pirineus i que a més de presentar ungüents i preparats que han fet servir tradicionalment els pastors per guarir els seus animals, va elaborar artesanament des de primeres hores del matí, el conegut oli de ginebre, antany indispensable per a desinfectar i cicatritzar les ferides.

Cada mitja hora, aproximadament, es presentaven al fons de la plaça, sobre unes escalinates que donaven accés a un extens escenari, uns excel·lents exemplars de Muntanya dels Pirineus junt a altres simpàtics i no menys atractius de Gos d'Atura, mentre s'anaven donant explicacions per megafonia de les característiques i funcions de les dues raçes, davant d'una concurrència atenta i nombrosa que, a l'acabar les explicacions de l'orador, no dubtaven a pujar al citat escenari per acariciar i admirar de més a prop els gossos.

Per reforçar aquesta tasca de conscienciació, l'Institut ha editat uns cuatríptics il·lustrats amb suggestives fotografies a on, d'una manera amena i resumida, s'explica el treball mil·lenari del Gos de Muntanya dels Pirineus com a gos de protecció de ramats i la forma més adequada d'actuar davant una eventual trobada amb un ramat protegit per aquests colossals gossos.

Com conclusió direm que, segons totes les opinions recollides, la iniciativa ha resultat tot un èxit, amb una gran acollida tant per part de visitants i curiosos com pels col·laboradores, entre els que no volem oblidar, als propietaris de Muntanyes dels Pirineus i Gossos d'Atura que no van dubtar en acudir a la crida de l'organització per a mostrar els seus exemplars, el que va fer possible poder exhibir una amplia representació de magnífics Muntanyes i Gossos d'Atura.

També es van fer ressò de la manifestació diversos mitjans de comunicació, com TV3, diversos diaris i revistes especialitzades.

  © 2005-2024 Institut Pirinenc del Gos Muntanya dels Pirineus telf: +34 - 629 61 33 99 info@institutpirinenc.org