actualitzat: 16/09/2024
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Amb el suport de:

FIRA DE TARDOR DE SORT 2006 (Pallars Sobirà)

El passat dia 5 de novembre es va celebrar a Sort (Pallars Sobirà) la Fira de tardor. Aquesta és una manifestació multisectorial on els animals pirinencs tenen el paper principal.
 
Va haver-hi una bona representació de la raça ovina anomenada “xisqueta”, de la raça bovina anomenada “pallaresa”, uns quants exemplars del “ruc català” i també de cavalls del Pallars. Per megafonia es va donar amplia informació sobre l’estat d’aquestes races.

 

Així com les ”xisquetes” tenen bona salut genètica i no estan en perill d’extinció, no passa el mateix amb les “vaques pallereses”, només n’hi ha 30 exemplars (28 vaques i 2 toros), i l’estreta consanguinitat a que estan sotmeses fa perillar molt seriosament el seu futur. Potser una solució de compromís fóra fer encreuaments amb una altre raça molt propera genèticament.

L’Ajuntament de Sort va convidar a l’Institut Pirinenc del Gos de Muntanya dels Pirineus, la presencia del qual va aixecar tot tipus de expectació. Va ser així, per l’assistència de quatre impressionants Muntanyes -un d’ells portant un “collar de punxes” del segle XVII- pels pannells informatius, pels fulletons i per les explicacions que a través de megafonia, responsables de l’Institut anaven donant sobre l’historia, les característiques i el treball que estan fent els nostres Muntanyes en els ramats dels Pirineus i dels Alps.

L’Armand Flaujat, que és soci fundador i vocal de l’Institut, també va estar convidat per l’Ajuntament per fer les exhibicions amb gossos d’atura a que ens té acostumats. Va començar explicant al nombrós públic, del procés d’aprenentatge que empra amb els  cadells que ensinistra i per il·lustrar-ho va presentar un cadell de sis mesos que ja començava a fer les primeres passes amb el ramat.

Després, va seguir amb una espectacular posada en escena fent treballar a la vegada a tres Border Collie amb un ramat d’unes vint-i-cinc ovelles de la raça “xisqueta”: a un les ordres les hi donava en català, a l’altre en occità i al tercer amb el xiulet, així cadascun sabia si l’ordre era per a ell o no.

I finalment ens va delectar amb una exhibició molt esperada, consistent a fer treballar a la vegada als tres gossos amb 14 oques i fent servir a la canalla per configurar els diferents obstacles que havien de sortejar les oques mitjançant les ordres de l’Armand als gossos. 
 
L’Armand, no només dóna espectacle sinó que a més, l’objectiu de les seves exhibicions és donar a conèixer i conscienciar a la gent dels mètodes que utilitza d’ensinistrament mitjançant el reforçament positiu, mètode que està molt lluny del que per desgracia, encara apliquen molts pastors que fan servir el càstig com element fonamental en l’educació del cadell.       
 

  © 2005-2024 Institut Pirinenc del Gos Muntanya dels Pirineus telf: +34 - 629 61 33 99 info@institutpirinenc.org